Słodkie napoje a choroby serca

relax-704616_1280    To, że słodkie i kolorowe napoje, nierzadko także gazowane, nie są zdrowe, wiadomo nie od dzisiaj. Ostatnio jednak opublikowano wyniki badań przeprowadzonych równolegle przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii oraz pracowników Karolinska Institutet w Sztokholmie, z których jednoznacznie wywnioskować można, że picie napojów słodzonych wysokofruktozowym syropem kukurydzianym zwiększa znacznie niebezpieczeństwo pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego. Badacze takie zagrożenie dostrzegli statystycznie już po dwóch tygodniach spożywania takich specjałów u młodych, zupełnie zdrowych osób.
W prowadzonym w Kalifornii badaniu wzięło udział 85 uczestników w wieku od 18 do 40 lat, przedstawicieli obu płci. Podzieleni oni zostali na cztery grupy, z których każda przez dwa tygodnie otrzymywała napoje słodzone syropem kukurydzianym o zawartości 0%, 10%, 17,5% oraz 25%. Regularnie pobierano od uczestników eksperymentu próbki krwi. Na podstawie tych badań naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie napojów w znaczny sposób zwiększa ryzyko pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego, a niebezpieczeństwo to jest tym większe, im wyższa dawka syropu występowała w napoju. Koncentracja substancji odpowiedzialnych za powstanie tego typu chorób wzrastała już po wypiciu 10% dawki, a zjawisko to dużo bardziej widoczne było w przypadku mężczyzn niż kobiet, niezależnie od masy ciała.
Naukowcy ze Sztokholmu z kolei przeprowadzili próbę na ponad 42 tysiącach mężczyzn w wieku od 45 do 79 lat. Stan ich zdrowia śledzono przez kolejnych 12 lat. Wcześniej wypełniali oni ankietę na temat preferencji żywieniowych, z uwzględnieniem spożycia 96 różnych produktów, w tym napojów słodzonych, bez czynienia rozróżnienia czym te napoje były dosładzane. Dane na temat wystąpienia chorób serca pozyskano natomiast dzięki szwedzkim rejestrom medycznym. Na ich podstawie stwierdzono, że w okresie 12 lat  niewydolność serca rozwinęła się u ponad 4 100 mężczyzn, a ponad 500 zmarło z jej przyczyny.
Po uwzględnieniu wszystkich dotąd znanych czynników ryzyka naukowcy ustalili, że mężczyźni, którzy wypijali co najmniej 400 ml słodzonych napojów dziennie, mieli o 23% wyższe ryzyko wystąpienia chorób serca w porównaniu z mężczyznami, którzy nie pili ich w ogóle.
Jak podkreślają autorzy szwedzkich badań, badanie miało charakter obserwacji, więc nie można wyciągnąć jednoznacznych wniosków na temat przyczyn i skutków problemów z sercem, jednak najprawdopodobniej przyszłe badania potwierdzą istnienie takiej tendencji. Będzie to oznaczało, że należy opracować nową strategię zapobiegania tym chorobom, tym bardziej, że niewydolność serca jest uważana za nową epidemię współczesnego świata.
Wcześniejsze badania epidemiologiczne wskazywały już, że ryzyko śmierci z powodu chorób tego właśnie układu zwiększa się przy regularnym spożywaniu dużych ilości cukru, do tej pory jednak nie było to udowodnione w tak dużym stopniu. Przeprowadzone eksperymenty w znaczny sposób potwierdziły te sugestie. Wyniki jasno wskazują, że to cukier stoi za główną przyczyną śmierci w Europie.