Cukrzyca – na co uważać?

Cukrzyca to choroba, która może być dużym zagrożeniem nie tylko dla naszego zdrowia, bo przy złej diecie, cukrzyk osłabia wszystkie organy, ale może być zagrożeniem dla naszego życia, bo niestety śpiączką insulinowa może skończyć się śmiercią.
Wiele osób cierpi na cukrzycę wrodzoną, ale ogromną część nabywa ją z wiekiem ze względu na złe nawyki żywieniowe lub okresowo, w przypadku kobiet w ciąży mamy do czynienia z cukrzycą ciążową. Nie ważne jednak, co jest przyczyną, osoba chora musi zdawać sobie sprawę, ze to, co zje wpływa na jej organizm, jeśli przesadzimy z ilością cukrów może się to skończyć tragicznie. Dieta dla cukrzyka to podstawa.
Żeby być zdrowym i żeby cukrzyca nie stanowiła żadnego zagrożenia dla naszego życia, należy wprowadzić zmiany w diecie, a wszystko leży u podstaw naszego myślenia, bo często nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo szkodzą nam dane posiłki, a nie chodzi tutaj wcale o słodycze. Zapominamy, że w diecie liczą się też białka, czy tłuszcze. Dieta cukrzyka musi opierać się na systematyczności, czy podstawą będą regularne posiłki, najlepiej w dokładnie ustalonych godzinach. Poza tym cukrzyk, zwłaszcza z zaawansowanym stopniem choroby, nie może pomijać żadnego posiłku, bo dochodzi do wahań cukru i w efekcie można zapaść w s śpiączkę, która doprowadzi do zgonu. Nie ma jednak znaczenia, czy chodzi o pierwszy, czy drugi typ cukrzycy, ważna jest ilość spożywanych węglowodanów, jak również zawartość w potrawie białek i tłuszczów.
Dieta cukrzyka, podobnie jak dieta każdej zdrowej osoby musi być zrównoważona, nie powinna być monotonna, bo to tez źle wpływa na organizm i oczywiście na nasze samopoczucie. Jedzenie musi być smaczne, dobrze dobrane. Jednocześnie musimy pamiętać o równowadze, oczywiście ważne jest zmniejszenie kaloryczności, eliminacja pewnych składników, ale tez zbilansowanie tych najbardziej podstawowych, nie ograniczajmy się w sposób radykalny, bo takie postępowanie też jest bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu.
Zadbanie o zbilansowaną dietę to podstawa, ale również trzeba dawkować sobie różne słodkości, w tym owoce. Nie bez powodu rodzice dzieci z cukrzyca waza im owoce przed podaniem, nie dają całej pomarańczy, tylko pół. Zbyt duża ilość cukru stanowi zagrożenie i trzeba z uwagą zadbać o jej zminimalizowanie. Jeśli lubimy ciastka i ciasteczka, cukrzyca nie musi nas wcale ograniczać, ważne jest raczej to, abyśmy zminimalizowali ilość dodawanego cukru, wybierali takie przepisy, gdzie stosuje się go naprawdę niewiele. Jeśli dodatkowo nie posłodzimy kawy, czy herbaty, nie istnieje żadne przeciwskazanie, aby nie spożywać takich pyszności, nawet, gdy chorujemy na cukrzycę. Umiar i sprawdzanie stężenia cukru we krwi to postawa, o której musi pamiętać każdy cukrzyk.