Choroby nowotworowe kobiet i mężczyzn

chemioterapia_kobieta_mloda_lysa_stetoskop_shutterstock_151231115_03Niestety do najpoważniejszych wyzwań medycyny obecnie i w przyszłości będą należeć choroby nowotworowe. Niektóre z nich są bardzo dużym wzywaniem, wciąż nie ma skutecznej i pewnej metody leczenia raka oraz profilaktyki. Oczywiście są przypadki, gdy taką chorobę u danej osoby da się całkowicie wyleczyć i nie powraca ona. Niestety często jest też tak, że rak zostaje wyleczony, ale po jakimś czasie powraca. Są także przypadki, gdy nie da się go wyleczyć, mimo dobrej terapii, stosunkowo wcześnie podjętego leczenia. Po prostu to zależy od wielu czynników, od uwarunkowań genetycznych, odporności organizmu, od tego, na jakim etapie zostaje wykryty rak i jak przebiega jego leczenie. Tutaj też ważna jest profilaktyka raka. Można ograniczyć ryzyko jego występowania, jeśli będzie się stosować do odpowiednich zada. Zdowa dieta i zdrowy styl życia mogą być taka skuteczna metodą, ograniczającą to ryzyko, ale niestety – nie koniecznie do końca mogą być one tak stuprocentowo skuteczne. Na pewne czynniki człowiek ma wpływ – na jedzenie, styl życia, na ograniczanie używek, robienie kontrolnych badań, które mogą wykryć przed nowotworowe zmiany. Jednak np. czynniki dziedziczne, a także czynniki środowiskowe, zanieczyszczenie powietrza, chemia w powietrzu – na to się nie ma wpływu. Na pewno też bardzo ważna jest obecnie uwaga poświęcana zdrowemu odżywianiu. Nie chodzi tylko o to, by w codziennej diecie było dużo warzyw i owoców. Ważna jest także ich jakość, nie ma prostego przełożenia, że dana rzecz, dany rodzaj potraw czy produktów może powodować raka, choć są oczywiście takie dania, które to ryzyko zwiększają, gdyż zawierają substancje rakotwórcze. Jednak właśnie dlatego ważna jest dieta zróżnicowana – wtedy nie ma takiej możliwości, by te substancje się aż tak bardzo kumulowały. Przykładem jest tutaj mięso i wędliny, sposób ich przyrządzania, czyli obróbka cieplna, mogą powodować powstanie związków rakotwórczych. Jednak tak naprawdę osoba, która kilka razy w tygodniu sięga po takie produkty, oczywiście nie po ich masową ilość, ale po niewielkie ilości – nie ma zwiększonego ryzyka. To jest kwestia właśnie tego zróżnicowania diety. Poza tym w przypadku mięsa jest także niektóre substancje w nim zawarte mogą zwiększać ryzyko zachorowania, ale niektóre –wręcz przeciwnie – obniżają takie ryzyko. Tak więc nadal naukowcy pozostają przy swoim zdaniu, że zdrowy jest po prostu umiar i zróżnicowane, jeśli zaś chodzi o owoce i warzywa – ważne jest ich podchodzenie. Niekoniecznie musi to oznaczać, że dla własnego bezpieczeństwa powinno się jeść wyłącznie produkty ekologiczne. Nie ma takiej potrzeby, szczególnie, że w warunkach polskich rolnictwo, warzywnictwo i sadownictwo –w dużej mierze pozostaje wierne tradycyjnym metodom upraw i jest o wiele bardziej ekologiczne, niż to zachodnie. Dlatego w Polsce praktycznie nie ma potrzeby sięgania po produkty ekologiczne, z wyspecjalizowanych gospodarstw – po prostu nie ma to większego sensu, skoro zwykłe warzywa i owoce – kupowane oczywiście w sezonie, od drobnych rolników i sadowników, bezpośrednio lub przy niemniejszej ilości pośredników, czyli np. na targach warzywnych – są po prostu zdrowe i ekologiczne.